Svet 2

20.09.2024.

17:01

Evropi ponovo preti energetski kolaps?

Cene nafte su u opadajućoj putanji, uprkos tome što su u četvrtak, 19. septembra, dobile izvesnu podršku cenama nakon odluke Federalnih rezervi SAD da smanje referentnu kamatnu stopu za pola poena.

Izvor: B92.net

Evropi ponovo preti energetski kolaps?
Shutterstock/Golden Dayz

Podeli:

Štaviše, analitičari i ekonomisti prate rastuće tenzije na Bliskom istoku koje bi takođe mogle uticati na ponudu.

Trenutno je nafta Brent porasla za 1,2% na 74 dolara (66 evra) po barelu, dok se američki VTI trgovao za 1,2% na oko 71 dolar (63 evra) po barelu. Međutim, oba pokazatelja su pala za oko 13% u trećem kvartalu.

Energetski analitičar, dr Yousef Alshammari, rekao je da postoje različiti faktori koji utiču na tržišta nafte, ali je rekao da je malo verovatno da će Evropa videti cenovni šok iz 2022. godine, nakon što je počeo sukob između Rusije i Ukrajine, jer sada ima više dobavljača na tržištu, navodi Euronews Business.

Dr Alshammari je takođe podelio svoja razmišljanja o tome šta Evropa treba da uradi da bi postala konkurentnija dok nastavlja da se bori sa visokim cenama energije.

"Energetski izazov nije nov za Evropu, ali ono što vidimo je preko ambiciozni klimatski ciljevi. Verujem da je ovo dovelo do toga gde će investicije ići u Evropu... Verujem da Evropa prvo treba da postavi realne ciljeve za energetsku tranziciju", kazao je.

"Takođe, moramo da ulažemo u sigurnost energije – ovde mislim na gas i nuklearnu energiju. Bez prirodnog gasa i nuklearne energije, verujem da će energetska bezbednost u Evropi i dalje biti nestabilna. Bilo da je u pitanju zavisnost od Rusije ili fluktuacije cena nafte".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Podeli: