Svet 2

20.09.2024.

9:52

Prošli dani američke dominacije: Ovo su najveći svetski dobavljači dronova

Iz organizacije Centar za novu američku sigurnost (CNAS) su objavili da je Turska postala najveći svetski dobavljač dronova, i to zahvaljujući razvoju tehnologije bespilotnih letelica u poslednjih nekoliko decenija.

Izvor: Klix.ba

Prošli dani američke dominacije: Ovo su najveći svetski dobavljači dronova
cinarlarinenes / Shutterstock.com

Podeli:

U izveštaju spomenute organizacije je konstatovano da su prošli dani američke i izraelske dominacije tržištem bespilotnih letelica, i to zbog toga što je ove letelice moguće jeftinije proizvoditi u Turskoj, Iranu i Kini.

Turska je istaknuta kao državom koja je od 2018. godine prodala 65 posto od ukupnog broja dronova prodatih širom sveta. Ukazano je da se proizvodnjom ovih letelica u Turskoj i Kini povećala i njihova prodaja. Ocenjeno je da je potražnja za dronom Bayraktar TB2 vodila Tursku ka globalnom vodstvu.

Stručnjaci za ovaj Bayraktar TB2 smatraju da je njime promenjen način ratovanja, a sve veća potražnja za njim nije samo u Aziji i Africi, već i među članicama NATO-a. Naime, deset članica NATO-a, odnosno Evropske unije, koriste dronove Bayraktar TB2.

Ove dronove proizvodi kompanija Baykar, a na njihovom razvoju je počela raditi početkom 2000-ih. Izvozom ostvaruje 83 posto svog prihoda, a samo prošle godine je taj izvoz iznosio 1,8 milijardi dolara, što je ovu kompaniju pozicioniralo među deset najvećih turskih izvoznika, piše list Daily Sabah.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

1 d

Podeli: