Svet 8

19.09.2024.

20:28

Izgubili na sudu... "Razočarani smo odlukom"

Digitalna platforma Booking.com potencijalno ograničava konkurenciju ugovorom određujući cenovni prag za hotelski smeštaj, presudio je u četvrtak Evropski sud (ECJ).

Izvor: Index.hr

Izgubili na sudu... "Razočarani smo odlukom"
mundissima/Shutterstock

Podeli:

U ugovorima sa onlajn platformama za rezervaciju smeštaja, hoteli se često obavezuju da neće nuditi niže cene na sopstvenim veb stranicama i veb-sajtovima konkurentskih platformi, prihvatajući princip pariteta cena.

Nemački regulator konkurencije zabranio je takve ugovorne prakse i na hotelskim i na veb stranicama digitalnih konkurenata, dok je Evropska komisija ograničila zabranu samo na hotele.

Evropski zakon o digitalnim tržištima zabranjuje velikim internet platformama ugovorne odredbe o "paritetu" cena i druge slične mere.

Evropski sud presudio je danas da Booking.com nije ponudio dokaze koji bi opravdali primenu takve klauzule.

"Nije dokazano da su klauzule o paritetu cena, bilo široko ili usko definisane, objektivno neophodne za postizanje glavnog poslovnog cilja, niti da su srazmerne cilju koji žele da ostvare", rekle su sudije.

Odredba o paritetu cena spada u grupu posebnih ugovornih klauzula koje ograničavaju slobodu poslovanja kompanija, kao što su zabrana međusobne konkurencije i ugovora o isključivim nabavkama, a sama po sebi predstavlja kršenje propisa o ravnopravnoj konkurenciji.

EU ih dozvoljava kompanijama pod uslovom da su ograničeni i ključni za postizanje postavljenog ekonomskog cilja.

Sudije su zaključile da bi odredba Booking.com-a o pragu cene za hotelski smeštaj mogla da ograniči konkurenciju među digitalnim platformama i potisnuti manje i nove igrače na tržištu.

Odredba, takođe, nije ključna za ekonomsku održivost Booking.coma, zaključili su.

Međutim, dodaju da ta odredba ne predstavlja kršenje propisa o ravnopravnom tržišnom takmičenju.

Booking Holdings poručio je da je razočaran presudom.

"Tvrdimo da su klauzule o paritetu (...) u Nemačkoj bile nužne i proporcionalne odnosu između smeštajnih partnera i Booking.coma i da Booking.com posluje na konkurentnom tržištu", saopštila je kompanija.


 


 

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: