Svet 37

19.09.2024.

13:42

Nemačka otvorila prvu rafineriju litijuma u Evropi

Kompanija "AMG Litijum" otvorila je prvu rafineriju litijuma u ​​Evropi u Biterfeld-Volfenu u Nemačkoj.

Izvor: euronews

Nemačka otvorila prvu rafineriju litijuma u Evropi
Shutterstock/Evgeny_V

Podeli:

Rafinerija je izgrađena za nešto više od dve godine i koštala je oko 140 miliona evra, piše Euronews.

Većina litijuma za fabriku će stizati iz Brazila. Posao rafinerije je da zatim pretvori sirovinu u litijum hidroksid kompatibilan sa baterijama. Očekuje se da će fabrika proizvoditi 20.000 tona litijum hidroksida godišnje, što je dovoljno za pogon 500.000 električnih vozila.

Litijum je ključna komponenta u proizvodnji baterija za električna vozila (EV). To je element koji je veoma tražen kao rezultat globalnog prelaska na zelenu energiju.

Kao odgovor na svoju rastuću potražnju, EU je predložila Akcioni plan za kritične sirovine za 2020. godinu, koji ima za cilj da smanji zavisnost Evrope od spoljnih izvora snabdevanja.

Trenutno, većina hibridnih i električnih vozila koristi litijum-jonske baterije. Generalni direktor "AMG Litijum" Stefan Šerer izjavio je da "ako želite i određene performanse i domet tokom vožnje, onda je litijum-jonska baterija jednostavno nenadmašna".

U budućnosti će se ovde proizvoditi i litijum iz evropskih rudnika, poput Portugala i planine Ercgebirge (Krušne Hori) na granici Češke i Nemačke.

Pročitajte još:

Rosatom gradi kompleks za proizvodnju litijuma u Boliviji

Šest obećanja "Rio Tinta" građanima Srbije; Prvi rudnik litijuma u svetu koji nema mokro jalovište

Podeli:

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: