Svet 4

19.09.2024.

12:37

"Gde ste pošli sa oružjem?": Kina uzvraća udarac Americi

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je u sredu kontramere protiv devet američkih firmi povezanih sa vojskom, kao odgovor na prodaju oružja SAD Tajvanu.

Izvor: biznis.rs/Vladimir Jokanović

"Gde ste pošli sa oružjem?": Kina uzvraća udarac Americi
shutterstock, Creativa Images

Podeli:

Kontramere protiv ovih firmi, uključujući Sierra Nevada Corporation i Stick Rudder Enterprises LLC, stupile su na snagu u sredu, što podrazumeva zamrzavanje njihove imovine unutar Kine, prema navodima ministarstva, prenosi Reuters.

Organizacijama i pojedincima u Kini je zabranjeno da ulaze u transakcije sa ovim firmama, navedeno je u saopštenju. Sankcije su uvedene nekoliko sati nakon što je američka Agencija za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane (DSCA) saopštila da je Stejt department odobrio potencijalnu prodaju vojne opreme Tajvanu u vrednosti od 228 miliona dolara.

Kina je ranije ove godine uvela sankcije protiv dve američke odbrambene kompanije zbog njihove podrške prodaji oružja Tajvanu. Te sankcije podrazumevaju zamrzavanje imovine kompanija General Atomics Aeronautical Systems i General Dynamics Land Systems unutar Kine, kao i zabranu ulaska menadžmentu ovih firmi u zemlju.

Kompanija General Dynamics imala je nekoliko operacija u oblasti vazduhoplovnih usluga u Kini. Takođe, kompanija učestvuje u proizvodnji Abrams tenka, koji Tajvan kupuje kako bi zamenio zastarelu opremu navodno namenjenu odvraćanju ili odbrani od kineske invazije.

Pročitajte još:

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: