Svet 10

18.09.2024.

14:57

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

Izvor: SEEbiz

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju
EPA/YONHAP

Podeli:

Luxshare će postati većinski deoničar Leonija s 50,1 posto udela, objavila je nemačka kompanija. Ostatak deonica biće u vlasništvu austrijskog preduzetnika Stefana Pijerera.

Prema ugovoru, Leonijevo odeljenje za proizvodnju kablova za automobile biće prodato Luksšerovoj podružnici Time Interconnect sa sedištem u Singapuru, izveštava AFP, prenosi Seebiz.

Leoni, koji zapošljava oko 95.000 ljudi širom sveta, prošle godine je prošao kroz veliko restrukturiranje nakon što ga je neuspela prodaja odeljenja za automobilske kablove ostavila u finansijskim problemima. Kao rezultat toga, kompanija je uklonjena s Frankfurtske berze, a Pijerer je preuzeo potpunu kontrolu nad kompanijom.

Evropska automobilska industrija je pod sve većim pritiskom međunarodne konkurencije, posebno Kine.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

18 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

21 h

Podeli: