Svet 1

18.09.2024.

14:20

Intel odložio gradnju fabrike - šta sa subvencijom?

Američki proizvođač čipova Intel je saopštio da odlaže izgradnju fabrika u Nemačkoj. Pošto je nemačka vlada za to planirala subvenciju od 10 milijardi evra, moguće je prelivanje tog novca za popunjavanje rupa u veoma nategnutom nacrtu budžeta za 2025. godine.

Izvor: dpa

Intel odložio gradnju fabrike - šta sa subvencijom?
Shutterstock/IM Imagery

Podeli:

Šef Intela Pat Gelzinger je odluku o odlaganju saopštio u Kaliforniji u ponedeljak po lokalnom vremenu. Dve Intelove fabrike u pokrajini Saksonija-Anhalt koštaće oko 30 milijardi evra i otvoriće oko 3.000 radnih mesta.

Vlada, zainteresovana da diversifikuje snabdevanje važnim sirovinama i poluproizvodima, uključujući čipove, ulaganje je podstakla subvencijom od 9,9 milijardi evra.

Međutim, Intel se ove godine suočio sa gubicima i morao da posegne za restrikcijama.

Između ostalog, namerava da otpusti 15 odsto radne snage i ukupno uštedi 10 milijardi dolara i da za oko dve godine pomeri početak gradnje fabrika u Nemačkoj i Poljskoj.

Saopštenje je zaprepastilo Nemce, posebno jer je Gelzinger pre samo dva meseca najavio da će pogon u Magdeburgu biti najmoderniji, sa zadatkom sustizanja odmakle konkurencije.

Nije pomoglo ni što je Gelzinger u saopštenju od ponedeljka potvrdio investicione planove Intela za novu fabriku na domaćem tržištu.

Nemački vicekancelar i ministar privrede Robert Habek je Intelovu odluku u utorak opisao kao "čisto poslovnu" i ne promenu strategije.

Pitanje šta će biti sa alociranim novcem za subvenciju "raspravićemo iza kulisa vlade," dodao je.

To može da znači novu svađu među ministrima trostrane koalicije - socijaldemokrata (SPD) kancelara Olafa Šolca, Habekovih Zelenih i liberalne FDP ministra finansija Kristijana Lindnera.

Vlada je, inače, uz mnogo natezanja i kašnjenja jedva dogovorila nacrt restriktivnog budžeta za iduću godinu.

Lindner, zagovornik štednje, na Iksu je objavio da sav višak mora da ide u rezervu za otvorena finansijska pitanja. Lindner je često pod vatrom jer pre dogovora sa partnerima u vladi izlazi u javnost sa sopstvenim idejama.

Sam Šolc je rekao kako je "otvoren" prenameni Intelove subvencije za popunjavanje budžetskih rupa. Poput Habeka, ocenio je da vlada o tom novcu treba da razgovara i "jednostavno istraži sve mogućnosti."

Pritom, naglasio je, nemačka strategija razvoja proizvodnje poluprovodnika ostaje nepromenjena.

"Gradnje će biti," dodao je.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

17 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

20 h

Podeli: