Svet 0

18.09.2024.

15:55

Radnici na ulicama – poznata kompanija na udaru

Radnici u fabrici kompanije Samsung u južnoj Indiji nastavili su protest u utorak, i to deveti dan zaredom, uprkos tome što je policija privodila pojedine radnike, koji ovim protestom traže bolje plate i uslove rada.

Izvor: Biznis.rs

Radnici na ulicama – poznata kompanija na udaru
Shutterstock/Tero Vesalainen

Podeli:

Oko 90 odsto od 1.723 radnika u fabrici Samsung India Sriperumbudur u državi Tamil Nadu štrajkuje, prema podacima Centra indijskih sindikata (CITU), koji podržava ovaj protest, prenosi Anadolu Agency.

CITU je saopštio da je više od 100 radnika u štrajku privedeno u ponedeljak, ali su kasnije pušteni.

"Samo fabrika Samsung Sriperumbudur koja proizvodi kućne aparate čini oko trećinu godišnjeg prihoda kompanije od 12 milijardi dolara dobijenog iz Indije. Radnici u ovom pogonu su podvrgnuti dugom radnom vremenu, mučnom intenzitetu radnog pritiska da svaki proizvod poput frižidera, veš-mašine ili TV-a završe za 10-15 sekundi, neprekidnom radu po četiri do pet sati i nebezbednim uslovima rada", navode iz sindikata.

Zamenik generalnog sekretara sindikata CITU u utorak je zahtevao da "policija odmah povuče prijave protiv uhapšenih radnika".

Samsung je prošle nedelje saopštio da je pokrenuo razgovore sa radnicima fabrike u Čenaju "kako bi se sva pitanja rešila što pre".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

18 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

21 h

Podeli: