Svet 1

17.09.2024.

19:28

Menjaju pravila za kredite

Kanada priprema izmene propisa o hipotekarnom kreditiranju kako bi građanima omogućila kupovinu stambenih nekretnina po prihvatljivijoj ceni, izjavila je ministarka finansija Krajsija Friland, najavljujući nove poteze u rešavanju stambene krize.

Izvor: Index

Menjaju pravila za kredite
Shutterstock/KissCat

Podeli:

Građani će ubuduće moći da podignu kredite na razdoblje od 30 godina i za kupovinu prve stambene nekretnine, rekla je ministarka. Do sada su mogli da računaju na kredit s razdobljem otplate od 30 godina samo ako su odlučili da kupe novoizgrađenu kuću.

U Kanadi se hipotekarni krediti obično odobravaju na rok od 25 godina, a kamatna stopa menja se svakih tri do pet godina. U Sjedinjenim Američkim Državama pak kupci mogu da računaju na fiksnu kamatu za celo trajanje hipoteke, od 15 ili 30 godina. Struktura kanadskih hipotekarnih kredita izazvala je stambenu krizu jer većina građana ne može da priušti kupovinu nekretnine, prenosi Indeks.

Vlada će takođe podići gornju granicu osiguranih hipoteka s milion na 1.5 miliona kanadskih dolara (1.10 miliona američkih dolara), što bi omogućilo većem broju građana da kupe stambenu nekretninu s minimalnim propisanim učešćem od pet posto.

Kanađani trenutno moraju da plate učešće u visini barem 20 posto cene ili da sklope sporazum o hipotekarnom osiguranju. Međutim, osiguranje je dostupno samo za nekretnine koje stoje do milion kanadskih dolara i ta je granica sada podignuta na 1.5 miliona kanadskih dolara. Mere će "podstaći gradnju stambenih nekretnina i rešiti problem manjka (stambenog prostora)", usvrdila je ministarka.

Stambena kriza važno je političko pitanje koje je naštetilo premijeru Džustinu Trudou i njegovoj liberalnoj vladi, primećuje Rojters. Tako je podrška premijeru u septembru pala na samo 30 posto, pokazale su najnovije ankete, i to najpre zbog visokih cena stambenih kvadrata i stanarina, prema tumačenju analitičara i ekonomista.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

12 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

15 h

Podeli: