Svet 4

17.09.2024.

23:06

Ova zemlja je sada najveći kupac zlata na svetu

Cene zlata su na rekordnom nivou, a razlog za to je verovatna odluka monetarnih vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama da smanje kamate. Očekuje se da će se to dogoditi već u sredu, 18. septembra.

Izvor: SEEbiz

Ova zemlja je sada najveći kupac zlata na svetu
Shutterstock/i viewfinder

Podeli:

Berzanski trgovci pretpostavljaju da će zlato biti još privlačnije. Ovaj plemeniti metal ponovo postaje sve interesantniji u odnosu na državne obveznice. Velika je potražnja za zlatom i među centralnim bankama.

Naime, Turska je postala najveći kupac zlata na svetu. Podaci Svetskog saveta za zlato pokazuju da je ova zemlja u prvoj polovini ove godine kupila skoro 45 tona zlata, što predstavlja posebno strateško bogatstvo.

Eksperti su istakli da Turska traži sigurnost zbog slabe nacionalne valute i visoke inflacije. Pored toga, zemlje poput Turske, Kine i Indije nastoje da budu nezavisnije od američkog dolara kroz zlatne rezerve.

Cena jedne tri unce (31,1 gram) zlata porasla je početkom nedelje na Londonskoj berzi na 2.589 USD, što je najviša cena ikada. Zlato je za sedam dana poskupelo za značajnih četiri odsto.

S obzirom da se na globalnom tržištu uglavnom trguje u američkim dolarima, slabost američke valute čini ovaj plemeniti metal jeftinijim u mnogim zemljama, što pogoduje njegovoj potražnji i ceni, piše portal taggeschau.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

13 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

16 h

Podeli: