Svet 0

17.09.2024.

8:50

Brazil ostaje bez kafe?

Cena fjučersa premijum zrna kafe arabika je na berzi u Njujorku porasla za 3,3 odsto na 2,6805 dolara po funti, što je najviše u poslednjih 13 godina.

Izvor: Tanjug

Brazil ostaje bez kafe?
Shaiith/Shutterstock

Podeli:

Kako se navodi, cena zrna kafe arabika rastu zbog stalnih prekida u snabdevanju, kao i zbog zabrinutosti jer sušno vreme u Brazilu ugrožava proizvodnju, prenosi Blumberg.

Brazil privodi kraju žetvu za sezonu 2024/25, a očekuje se da će prinos biti manji zbog dugih perioda suvog i toplog vremena koje je loše uticalo na arabiku.

"Sve je povezano s vremenskim uslovima", izjavila je čelnica istraživanja u kompaniji ED&F Man, Kona Hakju, skrenuvši pažnju na to da u naredne dve nedelje verovatno neće pasti dovoljno kiše u Brazilu.

Pažnja trgovaca je sada već usmerena na nadolazeću sezonu u Brazilu, koja takođe ne deluje obećavajuće.

"Potencijal useva arabike 2025/26. visi o koncu", rekao je analitičar Rabobanke Karlos Mera.

U ovoj godini su zrna kafe arabika poskupela već za 40 odsto, tako da potrošači mogu da očekuju da će uskoro i njihove jutarnje šoljice kafe biti skuplje, zaključuje njujorška agencija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

15 h

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

10 h

Podeli: