Svet 7

16.09.2024.

20:15

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

Izvor: Index.hr

Zabrana: "Nema stanova na dan"
Shutterstock/Sompetch Khanakornpratip

Podeli:

Kao i mnoge druge evropske turističke destinacije, Grčka se bori da uravnoteži profitabilnu industriju koju vode onlajn platforme kao što je Airbnb sa potrebama lokalnog stanovništva koje se suočava sa nedostatkom stanova.

Nedostatak stanova i sve veći životni troškovi naveli su vlasti da ovog meseca objave odluku o povećanju poreza na kratkoročne zakupnine, zabrani novih dozvola u centru Atine i podstaknu vlasnike nekretnina da pređu na dugoročni zakup.

Očekuje se rekordan prihod od turizma

Grčka ministarka turizma Olga Kefalojani saopštila je danas da će zabrana novih kratkoročnih iznajmljivanja u Atini stupiti na snagu 1. januara 2025. godine.

Dnevni porez na kratkoročni zakup pomaže zemlji da se izbori sa uticajem prirodnih katastrofa povezanih sa klimatskim promenama.

Povećaće se sa 1,5 na 8 evra u periodu od aprila do oktobra, rekao je ministar finansija Kostis Hacidakis. U zimskim mesecima taksa će se povećati sa 0,5 na 2 evra.

Ministar Kefalojani je rekao da Grčka ove godine očekuje prihod od 22 milijarde evra od turizma, što je još jedan rekord.

U borbi protiv masovnog turizma najavila je još jednu meru - naknadu u iznosu od 20 evra za posetioce sa kruzera koji posećuju ostrva Santorini i Mikonos u jeku letnje sezone, a stupa na snagu sledeće godine.

Pročitaje još:

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

12 h

Podeli: