Svet 25

16.09.2024.

17:32

Volkswagen zatvara farbiku – radnici na ulicama

Hiljade radnika u Briselu su danas protestovale zbog najavljenog zatvaranja tamošnje Volkswagenove fabrike u kojoj se proizvodi luksuzni model električnog audija.

Izvor: Tanjug

Volkswagen zatvara farbiku – radnici na ulicama
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Podeli:

Policija je saopštila da su demonstracije na kojima su viđeni veliki transparenti sa natpisima "Industrija je naša" bile mirne i okupile približno 5.500 ljudi, prenosi Rojters.

Radnici u briselskoj fabrici se žale na nesigurnost posla i plata, dok predstavnici sindikata upozoravaju i na širi kontekst problema, odnosno da se proizvodnja automobila sve više seli van Evrope.

Ugrožena fabrika u kojoj je prošle godine proizvedeno oko 50.000 automobila ima problema sa dugogodišnjim izazovima kao što su visoki logistički troškovi.

Menadžment nemačkog proizvođača automobila Folksvagen odlučio se za veliki program štednje do 2026. i ukinuo je garanciju zaposlenja za oko 110.000 radnika da bi se izborio sa manjkom u kasi koji iznosi pet milijardi evra, preneo je ranije Bild.

"Ekonomsko okruženje se ponovo pogoršalo, novi dobavljači dolaze u Evropu. Pored toga, Nemačka posebno zaostaje u pogledu konkurentnosti. Mi kao kompanija sada moramo da delujemo dosledno u ovom okruženju", saopštio je izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume.

Podeli:

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

10 h

Podeli: