Svet 6

15.09.2024.

18:44

Četiri zemlje se udružile: Ispod Crnog mora – "energetski most"

Rumunija, Gruzija, Azerbejdžan i Mađarska osnivaju zajedničko preduzeće za podvodni kabl ispod Crnog mora.

Izvor: serbia-energy.eu

Četiri zemlje se udružile: Ispod Crnog mora – "energetski most"
Shutterstock/JesperG

Podeli:

Operator prenosa u Rumuniji, Transelektrika, operator prenosa u Gruziji, Georgian State Electrosystem, elektroprivreda Azerbejdžana, AzerEnerji, i mađarska elektroprivreda MVM objavili su osnivanje zajedničkog preduzeća, Green Energy Corridor Power Company, koje će nadgledati instalaciju podvodnog kabla ispod Crnog mora.

Ugovor o osnivanju potpisan je tokom 8. ministarskog sastanka projekta Green Corridor, održanog u Bukureštu. Novo preduzeće će imati sedište u Rumuniji.

Ciljevi projekta Green Energy Corridor

Projekat Green Energy Corridor ima za cilj razvoj visokovoltaznog direktnog strujnog (HVDC) interkonektora koji će u početku povezati Rumuniju i Gruziju, sa planovima za proširenje kabla na Mađarsku i Azerbejdžan.

Ova međusobna povezanost treba da integriše prenosne mreže četiri zemlje i omogući protok obnovljive energije kroz region. Projekat, koji su četiri zemlje formalno odobrile u decembru 2022. godine, uključен је u planove Evropske mreže operatora prenosnih sistema (ENTSO-E).

Gruzija procenjuje da će ukupni troškovi projekta premašiti 2 milijarde evra, sa ciljem da postane operativan do kraja 2029. godine.

Prednosti i uticaj

Prema rečima Ministarstva energije Rumunije, podvodni kabl će poboljšati nacionalnu i regionalnu energetsku sigurnost, poboljšati povezanost u bazenu Crnog mora, diverzifikovati izvore snabdevanja energijom i iskoristiti potencijal za proizvodnju obnovljive energije. Očekuje se da će povećati udeo obnovljive energije u rumunskom energetski miksu.

Ministar energije Sebastian Burduja naglasio je značaj projekta za Rumuniju i Evropsku uniju, ističući njegov doprinos dekarbonizaciji energetskog sektora kroz transport obnovljive energije. Početni rezultati studije izvodljivosti biće predstavljeni u novembru na Konferenciji UN o klimatskim promenama (COP29) u Bakuu.

Dodatni sporazumi i uključivanje Bugarske

Pored toga, predstavnici Azerbejdžana, Gruzije, Mađarske i Rumunije potpisali su protokol kojim se menja prvobitni sporazum.

Ovaj protokol predviđa da zakonodavstvo EU i obaveze iz članstva Rumunije i Mađarske u EU imaju prioritet nad odredbama ugovora. Takođe, vodi se rasprava o mogućem uključivanju Bugarske u studiju izvodljivosti i širi projekat.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

6 h

Podeli: