Svet 15

15.09.2024.

15:03

Rusija ima novo oružje: Ovo je Harpija VIDEO

Rusija je prošle godine počela da proizvodi novu bespilotnu letelicu dometa od oko 1.500 kilometara pod nazivom Harpija-A1 koristeći kineske motore i delove.

Izvor: Index

Rusija ima novo oružje: Ovo je Harpija VIDEO
Shutterstock/WindVector

Podeli:

Dron je već koristila u ratu u Ukrajini, rekla su dva izvora iz evropske obaveštajne agencije za Rojters, čiji su novinari imali uvid i u relevantne dokumente.

Obaveštajni podaci, koji uključuju ugovor o proizvodnji nove bespilotne letelice, korespondenciju kompanije o procesu proizvodnje i finansijske dokumente, pokazali su da je IEMZ Kupol, podružnica ruskog državnog proizvođača oružja Almaz-Antej, proizvela više od 2.500 Harpija od jula 2023. do jula 2024, prenosi Indeks

Postojanje nove ruske bespilotne letelice koja uključuje kinesku tehnologiju nije prethodno objavljeno. IEMZ Kupol i Almaz-Antey nisu odgovorili na Rojtersove upite.

"To je odstupanje od oslanjanja na iranske dronove"

Smajuel Bendet, pomoćni viši saradnik u Centru za novu američku sigurnost, think-tanku sa sedištem u Vašingtonu, rekao je za Rojters da bi postojanje Harpije značilo odstupanje od ruskog oslanjanja na iranske bespilotne letelice dugog dometa.

"Ako se to dogodi, to bi moglo da znači da se Rusija sada može više osloniti na domaći razvoj kao i na Kinu, budući da obe strane u ovom ratu zavise od mnogih kineskih komponenata za proizvodnju dronova", rekao je.

Iran, koji nije komentarisao ovu priču, isporučio je Rusiji više od hiljadu tzv. "dronova kamikaza" tipa Šahed od početka rata u februaru 2022, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u maju prošle godine.

Korišćeni su za iscrpljivanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i udare na infrastrukturu daleko od prve linije bojišta. Iran je u više navrata negirao slanje bespilotnih letelica Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na upit o ovoj priči. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova reklo je u izjavi za Rojters da Peking strogo kontroliše izvoz predmeta s potencijalnom vojnom primenom, uključujući bespilotne letelice.

"Što se tiče ukrajinske krize, Kina je uvek bila predana promicanju mirovnih pregovora i političkog rešenja", stoji u saopštenju, u kojem se dodaje da "nema međunarodnih ograničenja u trgovini Kine s Rusijom".

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

5 h

Podeli: