Svet 2

15.09.2024.

21:59

Ovaj grad daje 900 evra da se preselite

Za ovaj grad kažu da je raj za ljubitelje prirode i entuzijaste u sportovima na otvorenom, a sada vam se nudi 900 evra i pomoć da se preselite tamo.

Izvor: telegraf

Ovaj grad daje 900 evra da se preselite
Shutterstock/Chizhevskaya Ekaterina

Podeli:

Smešten na severu zemlje, u švedskom delu Laponije, Glomerstresk, ostavlja bez daha svojom prirorom ali je broj stanovništva u naglom opadanju u poslednjim decenijama, sa posebno malim brojem dece školskog uzrasta. Toliko da je lokalna osnovna škola u opasnosti od zatvaranja ako broj učenika nastavi da opada, prenosi Telegraf.

Zbog toga vlasti testiraju program za obnovu broja stanovnika koji se široko koristi u drugim evropskim zemljama poput Italije i Španije.

Ovo selo u Laponiji će platiti porodicama skoro 900 evra da se preselite tamo. U 1950. godini, Glomerstresk je imao populaciju od oko 1.000 ljudi. Sada u selu živi samo 200 ljudi, a samo 23 osobe pohađaju osnovnu školu.

Lokalni savet je odredio da ako broj učenika u školi padne ispod 25, škola će možda morati da se zatvori. Učenici bi bili prebačeni u najbližu školu u Arvidsjauru, otprilike 40 kilometara udaljenu.

Srednja škola u Glomerstresku je zatvorena 2009. godine nakon što je broj učenika 2007. godine pao na samo 18.

Kako možete da dobijete novac za preseljenje u Laponiju?

Glommersbygdens Framtid, što se prevodi kao "Budućnost Glommersbygdena" i odnosi se na lokalni region, nudi novčanu pomoć od 10.000 kruna (oko 875 evra) za prvih pet porodica koje se presele tamo.

Porodice treba da imaju decu osnovnoškolskog uzrasta, od 6 do 15 godina, i da pohađaju lokalnu školu Parkskolan najmanje jednu školsku godinu.

Grupa Glommersbygdens Framtid kaže da će pomoći porodicama da pronađu nekretninu i da će sastaviti listu mogućnosti za zapošljavanje u tom području.

Građani zemalja koje nisu članice EU mogu da se prijave, ali prvo moraju da dobiju dozvolu za boravak u Švedskoj.

Zašto bi trebalo da se preselite u Glommersträsk?

Glomerstresk je okružen netaknutom prirodom, ali i dalje ima korisne usluge u blizini.

Tehnološki centar Skellefteå je otprilike udaljen sat vremena vožnje. Srednja škola u Arvidsjauru je na pola sata vožnje, dok se do Luleå, obalnog grada sa muzejima i plažama, može stići za dva sata.

Sva tri grada imaju male aerodrome sa vezama za druge evropske zemlje, uključujući Nemačku i Francusku.

Grupa navodi da je jedna porodica već podnela prijavu za program, dok je druga tek stigla u grad sa decom koja će pohađati osnovnu školu.

"Nadamo se da će ih biti više", rekli su za DN.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

7 h

Podeli: