Svet 0

15.09.2024.

16:30

Sindikat upozorio: Štrajk će potrajati

Štrajk zaposlenih u avio-kompaniji Boing mogao bi da potraje neko vreme, jer su radnici uvereni da mogu da dobiju vecća povecćanja plata i poboljšane penzije, rekao je sindikalni lider Džon Holden.

Izvor: Tanjug

Sindikat upozorio: Štrajk će potrajati
PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Podeli:

Više od 30.000 članova Međunarodnog udruženja mehaničara i radnika u vazduhoplovstvu (IAM), koji proizvode najtraženiji Boingov avion 737 MAKS i druge avione u Sijetlu i Portlandu, započeli su štrajk u petak nakon što su velikom većinom glasova odbili novi ugovor koji je ponudila kompanija.

Zastupnici Boinga i sindikati trebalo bi da se vrate za pregovarački sto sledeće nedelje, u razgovorima koje nadgledaju američki savezni posrednici, nakon što je više od 94 odsto radnika glasalo da odbije inicijalnu ponudu ugovora, koju je Holden podržao, piše Rojters.

Holden je rekao da su prioriteti za njegove članove veće povećanje plata i obnavljanje penzijske šeme sa definisanim beneficijama koju je IAM izgubio tokom prethodne runde pregovora sa Boingom pre deset godina.

''Imamo najviše uticaja i najviše moći u najpovoljnijem trenutku koji smo ikada imali u našoj istoriji, a naši članovi očekuju da to iskoristimo. Znam da su naši članovi sigurni. Stoje rame uz rame i spremni su. Tako da bi (štrajk) mogao da potraje neko vreme'', rekao je on.

Prvobitni dogovor je uključivao povećanje plata od 25 odsto u naredne četiri godine i obavezu Boinga da izgradi sledeći tip  komercijalnog aviona u regionu Sijetla, ako program izrade aviona bude pokrenut u okviru četvorogodišnjeg perioda ugovora.

Akcije Boeinga su u petak pale za 3,7 odsto, a u toku godine ukupno skoro 40 odsto, smanjujući tržišnu vrednost kompanije za otprilike 58 milijardi dolara

Dugi štrajk bi mogao dodatno da ošteti finansije Boinga, koji već ima dug u iznosu od 60 milijardi dolara, navodi britanska agencija.

Duga pauza u proizvodnji aviona takođe bi opteretila aviokompanije koje lete avionima Boeing i dobavljače koji proizvode delove.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: