Svet 39

15.09.2024.

8:09

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Prema njenim rečima, Finska je zajedno sa drugim zemljama severne Evrope, baltičkim državama i Poljskom pripremila protestno pismo upućeno generalnoj direktorki fonda Kristalini Georgijevoj.

"Koje preporuke MMF želi da da Rusiji na osnovu rezultata konsultacija? Kako bolje upravljati ratnom ekonomijom?", navela je ona u saopštenju, prenosi finski javni servis Yle.

Ona je apelovala na sve međunarodne organizacije da ne sarađuju sa Rusijom dok ona vodi rat u Ukrajini.

"Pozivamo sve međunarodne finansijske institucije, uključujući MMF i njegovo rukovodstvo, da nastave da se uzdržavaju od aktivnosti koje uključuju državu agresora i da ne nastavljaju dijalog sve dok Rusija nastavlja svoj agresivni rat protiv Ukrajine", navodi se u pismu.

Pismo je podržao i guverner Finske banke Oli Ren.

MMF je potvrdio da će misija fonda posetiti Rusiju kako bi razgovarala o "ekonomskom razvoju i politici zemlje".

Nekoliko zemalja EU protivi se odluci MMF-a da obnovi odnose sa Moskvom po ekonomskim pitanjima.

Podeli:

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: