Svet 19

14.09.2024.

18:10

Loše vesti za Ruse: Na stolu tri opcije

Evropska komisija je predstavila tri nove opcije za produženje sankcija na zamrznutu rusku imovinu.

Izvor: Tanjug

Loše vesti za Ruse: Na stolu tri opcije
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Evropska komisija (EK)  predstavila je ambasadorima Evropske unije tri nove opcije za produženje sankcija na zamrznutu rusku imovinu koje su ključne da bi Grupa sedam (G7) obezbedila kredit za Ukrajinu od 50 milijardi dolara.

Prvi predlog predviđa petogodišnje zamrzavanje ruske imovine uz reviziju na svakih 12 meseci, a ukidanje sankcija bi bilo moguće samo glasovima kvalifikovane većine zemalja EU.

Druga opcija predviđa da će se sankcije obnavljati jednoglasno na svakih 36 meseci, dok treća mogućnost sugeriše da će se sve sankcije protiv Rusije obnavljati na 36 meseci.

Vrednost zamrznute ruske imovine u zemljama G7 iznosi oko 300 milijardi dolara, od kojih najveći deo drži belgijska klirinška kuća Evroklir.

Prema sadašnjim pravilima, sankcije na zamrznutu rusku imovinu moraju da se obnavljaju jednoglasno na svakih šest meseci, ali G7 želi da bude sigurna da režim sankcija u EU neće biti ukinut da bi obezbedila zajam za Ukrajinu, prenosi Rojters.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: