Svet 6

15.09.2024.

13:14

Pogodite koliko će biti visok: Ovaj neboder može da postane drugi najviši na svetu FOTO

U januaru su najavljeni planovi za izgradnju monumentalnog nebodera u Dubaiju koji bi mogao dapostane drugi najviši na svetu.

Izvor: gradjevinarstvo.rs

Pogodite koliko će biti visok: Ovaj neboder može da postane drugi najviši na svetu FOTO
Profimedia

Podeli:

Potvrđeno je da će ovaj ambiciozni projekat zaista biti realizovan, a planirano je da toranj, nazvan Burj Azizi, dostigne visinu od neverovatnih 725 metara.

Burj Azizi, čije ime dolazi od firme Azizi Developments koja stoji iza projekta, biće drugi po visini na svetu, odmah iza Burj Khalifa, koji se uzdiže na 828 metara. Međutim, kao što je često slučaj sa ovakvim projektima, postoji mogućnost da budući projekti poput Jeddah Towera promene ovaj poredak, iako je to malo verovatno u skorije vreme, prenosi portal gradjevinarstvo.rs.

Dizajn i karakteristike

Neboder će imati 131 sprat, sa fasadom sastavljenom od više pravougaonih staklenih formi. Ovde će biti smešten luksuzni hotel "Sedam zvezdica" za koji je inspiracija nastala od sedam različitih kulturnih tema. U planu su i prestižne rezidencije koje uključuju penthause, apartmane i luksuzne smeštaje za odmor.

Unutrašnjost tornja naći će se najviši noćni klub, najviši restoran i najviša osmatračnica na svetu. Pored toga, planirani su i brojni sadržaji, kao što su wellness centri, bazeni, saune, bioskopi, teretane i još mnogo toga, što će Burj Azizi učiniti središtem luksuza i komfora.

Uticaj na Dubai

Mirwais Azizi, osnivač i predsednik Azizi Developments, izjavio je da investicija u ovaj projekat, čija vrednost premašuje 1,6 milijardi dolara, predstavlja ne samo izgradnju impresivne strukture, već i posvećenost transformaciji horizonta Dubaija.

On je istakao da će Burj Azizi, pored svoje visine, ponuditi ultraluksuzne rezidencije, jedinstveni vertikalni tržni centar, kao i bogatstvo sadržaja i gastronomskih iskustava na visinama koje do sada nisu viđene.

Rok izgradnje

Završetak izgradnje ovog grandioznog tornja očekuje se do 2028. godine, što predstavlja prilično ambiciozan rok za ovako složen projekat.

Prodaja stanova najavljena je za februar 2025. godine, a iako cene još nisu objavljene, očekuje se da će one biti rezervisane za kupce sa dubokim džepom, jer ove luksuzne jedinice definitivno neće biti povoljne.

Burj Azizi ne predstavlja samo još jedan simbol prestiža za Dubai, već i korak napred u arhitektonskim inovacijama i dizajnu, kombinujući vrhunske tehnologije sa neverovatnim luksuzom i sadržajima, čime će dodatno učvrstiti status ovog grada kao jednog od globalnih centara moderne arhitekture i luksuznog života.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: