Svet 8

13.09.2024.

19:47

Podižu prvi put starosnu granicu za penziju: Građani besni

Kineski Nacionalni narodni kongres danas je odobrio predloge za podizanje zakonske starosne granice za odlazak u penziju sa 50 na 55 godina za fizičke radnice i sa 55 na 58 godina za žene u administraciji.

Izvor: Tanjug

Podižu prvi put starosnu granicu za penziju: Građani besni
EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES

Podeli:

Starosna granica za odlazak u penziju za muškarce biće pomerena sa 60 na 63 godine, piše BBC.

Prema planu usvojenom danas, promena će stupiti na snagu 1. januara 2025. godine, pri čemu će se starosna granica za odlazak u penziju povećavati svakih nekoliko meseci u narednih 15 godina, javili su kineski državni mediji.

Penzionisanje pre zakonske starosne granice neće biti dozvoljeno, a zaposleni mogu da odlože odlazak u penziju za najviše tri godine. Od 2030. zaposleni će takođe morati da uplaćuju više doprinosa u sistem socijalnog osiguranja da bi primali penzije, a do 2039. godine morali bi da plate 20 godina doprinosa da bi mogli da dobiju penzije.

Državna Kineska akademija društvenih nauka saopštila je 2019. da će glavni državni penzioni fond zemlje ostati bez novca do 2035. godine, a to je bila procena pre pandemije kovida-19, koja je teško pogodila kinesku ekonomiju. Plan za podizanje starosne granice za odlazak u penziju i prilagođavanje penzione politike zasnovan je na ''sveobuhvatnoj proceni prosečnog životnog veka, zdravstvenih stanja, strukture stanovništva, nivoa obrazovanja i ponude radne snage u Kini“, prenela je Sinhua.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: