Svet 4

14.09.2024.

8:57

Štrajk širom zemlje: "Nećemo ići na posao"

Desetine hijada zaposlenih u restoranima i kafeterijama poput Mekdonaldsa (McDonalds) i Starbaksa (Starbucks) širom Nemačke idu u štrajk.

Izvor: dpa

Štrajk širom zemlje: "Nećemo ići na posao"
shutterstock,Sandra Matic

Podeli:

Sindikati NGG pozvali su na štrajk upozorenja u takozvanoj sistemskoj gastronomiji u koju spadaju, pored ostalih još i Burger king (King) i Pica hat (Pizza Hut), pošto je druga runda pregovora o kolektivnom ugovoru završena bez rezultata.

Dalji pregovori u ovoj branši sa 120.000 zaposlenih treba da se održe tek u novembru - kasnije nego što se prvobitno planiralo.

NGG je kritikovao poslodavce što se tokom druge runde "nisu pomakli ni milimetar prema zahtevima zaposlenih".

Zbog toga se i ide u štrajk, rekao je glavni pregovarač restorana Mark Baumajster (Baumeister).

Cene u Nemačkoj su u poslednjih nekoliko godina skočile, podsetio je Baumajster dodajući da zaposleni imaju "ogromnu potrebu da nadoknade zaostatke u platama".

"Oni očekuju pravo rasterećenje i znatno više novca – umesto toga, poslodavci nisu doneli čak ni novu ponudu za drugu rundu pregovora. To je apsolutno nepoštovanje zaposlenih."

NGG zahteva, između ostalog, početnu platu od 15 evra na sat za zaposlene sa najmanjim platama.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: