Svet 1

12.09.2024.

19:10

Nemačka podržava odluku: "Razumno je"

Predsednik Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena Klemens Fust podržao je današnju odluku Evropske centralne banke (ECB) da smanji kamatne stope i označio je za "razumnu".

Izvor: Tanjug

Nemačka podržava odluku: "Razumno je"
Shutterstock/Zerbor

Podeli:

On je naveo da je odluku ECB moguće opravdati padom inflacije u evrozoni i slabim ekonomskim izgledima. Fust je ipak upozorio da se inflacija u sektoru usluga evrozone i dalje drži iznad četiri odsto, što znači da su neki inflatorni rizici i dalje prisutni.

Prema njegovom mišljenju, novo smanjenje kamata bi bilo prikladno samo ako se pad inflacije u evrozoni nastavi, objavljeno je na sajtu IFO.

"Ovo smanjenje kamatnih stopa neće imati neposredan uticaj na privredu, jer su ga tržišta već uračunala", naveo je Fust.

Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je danas da snizi kamatnu stopu na depozite za 25 baznih poena na 3,5 odsto.

Kamatne stope na glavne operacije refinansiranja su smanjene na 3,65 odsto, a kamatna stopa na marginalne kreditne olakšice će iznositi 3,9 odsto. Promene će stupiti na snagu 18. septembra 2024.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: