Svet 7

12.09.2024.

15:42

Rosatom gradi kompleks za proizvodnju litijuma u Boliviji

JSC Uranium One Group (organizacija državne korporacije Rosatom) i bolivijska državna kompanija ILB potpisali su sporazum o izgradnji industrijskog kompleksa za proizvodnju litijum karbonata u slanoj močvari Ujuni u departmanu Potosi, preneo je Rosatom.

Izvor: RIA Novosti

Rosatom gradi kompleks za proizvodnju litijuma u Boliviji
Shutterstock/Jason Benz Bennee

Podeli:

Zvanična ceremonija održana je u prisustvu predsednika Bolivije Luisa Alberta Arse Katakora, prenose Ria novosti.

"Nova fabrika će se nalaziti na teritoriji najvećeg svetskog rudnika litijumske soli Ujuni, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3.650 metara i prostire se na površini od preko 10,5 hiljada kvadratnih kilometara. Ruska kompanija predviđa početak industrijskog pogona u drugoj polovini 2025. godine, nakon čega će uslediti fazno proširenje proizvodnih kapaciteta i proizvodnja do 14.000 tona litijum karbonata godišnje“, navodi se u saopštenju.

Kako napominje Rosatom, razvoj resursnog potencijala salara planiran je korišćenjem ruske tehnologije za direktnu sorpcionu ekstrakciju litijuma, koja je tokom testiranja pokazala visok nivo efikasnosti i bezbednosti.

Ekološke prednosti ruske tehnologije uključuju odsustvo potrebe za korišćenjem agresivnih reagenasa u tehnološkom procesu, kao i maksimalnu reciklažu vodenih tokova, što će obezbediti očuvanje okolnih ekosistema.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: