Svet 1

11.09.2024.

21:51

Nenajavljena inspekcija: Skandal najvećeg proizvođača lekova

Evropska komisija kazniće izraelsku farmaceutsku kompaniju Teva u narednim nedeljama zbog omalovažavanja konkurentnog leka za multiplu sklerozu Copakone, rekli su upućeni izvori.

Izvor: Index.hr

Nenajavljena inspekcija: Skandal najvećeg proizvođača lekova
PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Podeli:

Dugogodišnji postupak protiv Teve počeo je 2019. godine nenajavljenim pretresom poslovnih prostorija Teve u EU, što je rezultiralo pokretanjem postupka protiv izraelske kompanije, najvećeg proizvođača generičkih lekova u svetu.

"Ona je širila sumnje u bezbednost konkurentskog leka"

Evropska komisija je 2022. godine otvorila zvaničnu istragu, sumnjajući da vlasnik hrvatske Plive krši propise EU o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, zloupotrebljavajući patentni sistem kako bi "veštački" produžio zaštitu Copakone-a i obuzdao konkurenciju.

Teva je takođe sprovela sistematsku kampanju omalovažavanja među zdravstvenim radnicima i širila sumnju u bezbednost i efikasnost konkurentskog leka glatiramer acetata i njegove ekvivalentnosti Copakone-u.

Ukoliko se ova preliminarna procena potvrdi, to će značiti da je Teva prekršila propise EU koji zabranjuju zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu.

To bi takođe značilo da je ponašanje Teve nanelo štetu i konkurentima i pacijentima i da je "naduvalo" izdatke zdravstvenog sistema na određene lekove za multiplu sklerozu, objasnila je tada Komisija, upozoravajući da EU godišnje troši 500 miliona evra na Copakone.

Brisel se sada sprema da kazni Tevu, rekli su izvori u utorak.

Kazna do 10 odsto globalnog prometa kompanije

Evropska komisija nije želela da komentariše informaciju o kazni, a Teva nije odmah odgovorila na Rojtersov zahtev da je prokomentariše.

Ukoliko Komisija utvrdi da je kompanija prekršila antimonopolske propise u EU, može izreći kaznu do 10 odsto svog globalnog prometa.

EK je 2020. kaznila Tevu i Cephalon sa 60,5 miliona evra jer su pristali da odlože prodaju jeftinije generičke verzije leka za poremećaje spavanja.

Izraelska kompanija je trebalo da ponudi kupcima generičku verziju Cephalonovog leka Provigil, ali je u dogovoru sa kompanijom koja je kasnije postala njena podružnica, odložila prodaju.
 

Podeli:

Tagovi

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

21 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

22 h

Podeli: