Svet 2

11.09.2024.

22:41

Francuska apeluje: "Smanjite cenu struje"

Francuski regulator za električnu energiju (CRE) preporučio je da cene struje za domaćinstva, koje određuje država, budu najmanje 10 odsto niže od februara 2025. godine.

Izvor: Tanjug

Francuska apeluje: "Smanjite cenu struje"
Depositphotos, Alan

Podeli:

To bi trebalo da bude učinjeno kako bi bio umanjen finansijski teret na stanovništvo, preneo je Rojters.

Vlada će morati da odluči da li da sledi sugestiju regulatora, ali odlazeći ministar finansija Bruno Lemer već ranije ove godine izjavio je da bi se zalagao za značajno smanjenje cena struje.

Francuska je prva uvela ograničenje cena struje nakon početka rata u Ukrajini, koje je vlada postepeno smanjivala, a prosečni troškovi električne energije i dalje su relativno niski u poređenju sa drugim evropskim zemljama.

Cene električne energije u Evropi su porasle tokom poslednje dve godine, uglavnom zbog rata u Ukrajini.

Nezadovoljstvo inflacijom među francuskim glasačima odrazilo se na glasanja na evropskim i nacionalnim izborima ove godine na kojima su opozicione partije sa levice i desnice dobile na snazi.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

21 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

23 h

Podeli: