Svet 0

12.09.2024.

10:37

Amerika u problemu: Hoće li uspeti da se izbore?

Osnovna inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama neočekivano je porasla u avgustu zbog viših cena stanovanja i putovanja, potkopavajući šanse za brže smanjenje kamatnih stopa Federalnih rezervi sledeće nedelje.

Izvor: Biznis.rs

Amerika u problemu: Hoće li uspeti da se izbore?
Shutterstock/Shipulin_photo

Podeli:

Takozvani osnovni indeks potrošačkih cena (CPI) — koji isključuje troškove hrane i energije — porastao je za 0,3 odsto od jula, najviše u poslednja četiri meseca, odnosno 3,2 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazali su podaci Biroa za statistiku rada u sredu.

Prema proračunima Bloomberga, tromesečna godišnja stopa je porasla za 2,1 odsto, sa 1,6 odsto u julu.

Ekonomisti vide uvz metriku kao bolji pokazatelj inflacije od ukupnog CPI. Ta mera je porasla za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec i 2,5 odsto međugodišnje. Zbirni CPI pokazatelj je pao peti mesec zaredom, podstaknut jeftinijim cenama goriva.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: