Svet 0

11.09.2024.

8:46

Mir, mir... Sukob je rešen

Mađarska vlada je pozdravila sporazum koji je postigla energetska kompanija MOL u cilju garantovanja isporuke ruske nafte preko Ukrajine nakon što je Kijev ograničio tranzit.

Izvor: Tanjug

Mir, mir... Sukob je rešen
Shutterstock/Tomasz Makowski

Podeli:

Mađarska i Slovačka su u julu optužile Kijev da ugrožava njihovu energetsku bezbednost zabranjujući ruskom energetskom gigantu Lukoilu da koristi ukrajinski deo gasovoda Družba, prenosi Kijev post.

Međutim, MOL je u ponedeljak saopštio da je postigao "održivo rešenje" kojim bi se obezbedio transport nafte u dve zemlje sklapanjem sporazuma sa dobavljačima i operaterima naftovoda.

Kao deo sporazuma, MOL je rekao da će "preuzeti vlasništvo nad pogođenim količinama sirove nafte na granici Belorusije i Ukrajine" od 9. septembra.

Dodaje se da su ažurirani aranžmani u skladu sa sankcijama EU. "Pozdravljamo rešenje koje dolazi od MOL-a. To je tehnološko rešenje. Ali ostaje politička poruka koju treba rešiti", rekao je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač. On je istakao da je Mađarska uvek protiv korišćenja energetske bezbednosti kao "političkog oružja".

EU je 2022. uvela zabranu na većinu uvoza nafte iz Rusije, ali je naftovod Družba privremeno izuzet kako bi se zemljama centralne Evrope koje nemaju izlaz na more dalo vremena za diversifikaciju.

Mađarski premijer Viktor Orban jedini je lider EU koji je održavao bliske veze sa Kremljom otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, navodi kijevski portal.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

18 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

19 h

Podeli: