Svet 20

10.09.2024.

17:26

Volkswagen ukida garanciju

Kompanija Volkswagen danas je obavestila sindikat IG Metal da u šest nemačkih fabrika ukida niz ugovora sa zaposlenima, uključujući i sporazum o garantovanju radniih mesta do 2029. godine, saopštio je sindikat.

Izvor: Tanjug

Volkswagen ukida garanciju
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Podeli:

Najveći evropski proizvođač automobila nastoji da, dok pokušava da se takmiči s jeftinijim azijskim rivalima, smanji troškove pored ostalog i umanjujući pogodnosti radnicima, što je dovelo do sukoba s njima, preneo je Rojters.

Ovakvi potezi Volkswagena predstavljaju pretnju o zatvaranju fabrike u Nemačkoj prvi put u svojoj istoriji dugoj 87 godina, što je izazvalo zabrinutost nemačke vlade i svetskog automobilskog sektora.

Šef radničkog saveta Volkswagena obećao je žestok otpor otpuštanjima i zatvaranju fabrika, okrivljujući menadžment kompanije za probleme firme.

IG Metal je ranije saopštio da bi mogao da razmotri prelazak na četvorodnevnu sedmicu kao alternativu zatvaranju.

Početak pregovora radnika i menadžmenta bio je najavljivan od sredine oktobra, a štrajkovi su mogući od kraja novembra, navodi medij.

Problemi Volkswagena događaju se u vreme ekonomske neizvesnosti, sa slabim rastom, višim cenama energije i pitanjima vezanim za trgovinske veze sa unosnim kineskim tržištem, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

14 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

16 h

Podeli: