Svet 24

10.09.2024.

13:13

Nemačkoj preti deindustrijalizacija? "Hitno..."

Nemačka kao privredni centar je pod većim pritiskom nego ikad. Oko petine industrijske dodate vrednosti u Nemačkoj je ugroženo, navodi se u studiji Boston konsalting grupe (Consulting Group) i Instituta nemačke privrede.

Izvor: dpa

Nemačkoj preti deindustrijalizacija? "Hitno..."
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Podeli:

U Nemačkoj su hitno potrebne promene, rekao je u utorak, u Berlinu Zigfrid Rusvurm, predsednik Saveznog udruženja nemačke industrije (BDI) koje je naručilo studiju.

"Rizik deindustrijalizacije usled tihe migracije i zatvaranja, naročito mnogih srednjih preduzeća, kontinuirano raste i delimično je već prisutan", istakao je Rusvurm, prenosi dpa.

Posebno kombinacija strukturnih problema koči nemačku privredu. Brzi privredni programi nisu rešenje za to, naveo je predsednik BDI.

Kao ključne probleme izdvojio je skupe energente, masivnu birokratiju i nedostatke u razvoju optičke mreže, nivou obrazovanja i saobraćajnoj infrastrukturi.

"Nedostatak volje za tržišno orijentisane reforme parališe preduzeća", rekao je Rusvurm.

Prema studiji, da bi Nemačka ostala konkurentna na međunarodnom nivou, potrebno je uložiti 1,4 biliona evra privatnih i javnih investicija do 2030. Više od dve trećine tih investicija treba da budu privatne, ali za njih još nema dovoljno podsticaja.

Rusvurm je pozvao na "veliki zaokret" kako bi Nemačka mogla ponovo da zauzme vodeću poziciju u međunarodnoj konkurenciji i postigne ciljeve u klimatski prihvatljivoj transformaciji privrede.

Nemačka privreda se suočava sa slabim rastom. Vlada radi na sprovođenju "inicijative za rast" - na primer na poreskim podsticajima za istraživanja. Smanjivanje birokratije je u planu.

Međutim, BDI smatra da sve to nije dovoljno.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

13 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

15 h

Podeli: