Svet 7

10.09.2024.

11:57

EU pobedila, Epl besan: "To je potpuna politička glupost"

Apple je izgubio sudsku borbu u vezi sa irskim poreskim zakonom i po svoj prilici treba da plati 13 milijardi evra (14,4 milijarde dolara).

Izvor: Biznis.rs

EU pobedila, Epl besan: "To je potpuna politička glupost"
HakanGider / Shutterstock.com

Podeli:

Sud pravde EU u Luksemburgu podržao je značajnu odluku iz 2016. da je Irska prekršila zakon o državnoj pomoći dajući proizvođaču ajfona nepravednu prednost.

Evropski Sud pravde presudio je da pobeda na nižem stepenu suda za Apple treba da bude poništena, jer su sudije tada pogrešno zaključile da su regulatori komisije pogrešili u proceni, pišu zapadni mediji, a prenosi portal Biznis.

Presuda je podsticaj za šeficu EU za antimonopolska pitanja Margaret Vestager, čiji se drugi mandat u Briselu uskoro bliži kraju.

Vestager je 2016. izazvala gnev preko Atlantika kada se uključila u istragu Apple-ovih poreskih aranžmana. Tvrdila je da je Irska dala nezakonite koristi kompaniji sa sedištem u Kupertinu u Kaliforniji i omogućila joj da plati znatno manje poreza od drugih preduzeća u zemlji tokom mnogo godina.

Naložila je Irskoj da naknadno oporezuje ukupno 13 milijardi evra od Apple-a, što iznosi oko dve četvrtine prodaje Mac računara na globalnom nivou. Novac je bio na depozitnom računu do konačne presude.

Izvršni direktor kompanije Apple Tim Kuk ocenio je potez EU kao "potpunu političku glupost", preneo je Blumberg. I američko ministarstvo finansija je takođe reklo da EU postaje "nadnacionalna poreska uprava" koja bi mogla da ugrozi napore globalne poreske reforme.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

13 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

14 h

Podeli: