Svet 0

10.09.2024.

15:52

Američka banka prognozira: Evro će pasti u odnosu na dolar, evo i koliko

Američka banka Morgan Stenli prognozira da će evro do kraja 2024. pasti za sedam odsto u odnosu na dolar pošto smatra da će Evropska centralna banka (ECB) uskoro ublažiti kamatne stope kako bi se izborila sa posrnulom ekonomijom u Evrozoni.

Izvor: Tanjug

Američka banka prognozira: Evro će pasti u odnosu na dolar, evo i koliko
Shutterstock/Taljat David

Podeli:

Banka očekuje da će evro pasti na 1,02 dolara do kraja godine, rekao je u intervjuu njen čelnik Grupe 10 za strategiju deviznog tržišta Dejvid Adams. On predviđa da će Evropska centralna banka na svoja tri sastanka do kraja 2024. nastaviti sa smanjenjem kamata, kao i da postoji potencijal za značajno smanjenje od 50 baznih poena, više nego što trenutno očekuju tržišta.

Stav banke je u suprotnosti sa analitičarima Blumberga koji predviđaju suprotan trend, odnosno rast evra na 1,11 dolara do kraja godine.

Dejvid Adams je i ranije tvrdio da će američki izbori u novembru podstaći rast dolara u odnosu na evro.

Rastuća politička neizvesnost u Evropi sada doprinosi njegovom uverenju o padu evra. U centru pažnje je trenutno Francuska, ali Adams smatra da je razvoj situacije u Nemačkoj podjednako zabrinjavajući za dugoročnu političku stabilnost regiona, prenosi Blumberg.

Prema njegovom mišljenju, usporavanje ekonomskog rasta u Evropi i politička neizvesnost sugerišu da će investitori biti manje spremni da ulože kapital u ovaj region.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

14 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

15 h

Podeli: