Svet 0

10.09.2024.

20:40

I Italija planira izgradnju nuklearnih reaktora

Italija planira da do početka 2025. izradi pravila koja će dozvoliti upotrebu novih tehnologija nuklearne energije, rekao je u subotu ministar energetike, signalizirajući potencijalno poništavanje trenutne zabrane proizvodnje nuklearne energije u zemlji.

Izvor: Energija Balkana

I Italija planira izgradnju nuklearnih reaktora
Shutterstock/Vaclav Volrab

Podeli:

"Do kraja godine pravni savetnik ministarstva energetike profesor Đovani Guceta i njegov tim će proizvesti sveobuhvatnu analizu nuklearne energije i kakve zakone treba da uvedemo", rekao je ministar energetike Gilberto Pičeto Fratin.

On je dodao da se nada da će parlament moći da odobri nacrt zakona tokom 2025. godine.

Nuklearna fisija kao izvor energije je kontroverzna tema u Italiji, jer su nuklearne elektrane zabranjene nakon referenduma 1987. i 2011. godine, prenosi Energija Balkana.

Pičeto je nedavno imenovao Đovanija Gucetu, predsednika Italijanske katoličke univerzitetske federacije, da prouči kako elektrane zasnovane na novoj nuklearnoj tehnologiji, uključujući male modularne reaktore (SMR) i napredne modularne reaktore (AMR) mogu biti izuzete od zabrane, za koje vlada veruje da bi mogle podržati njenu tranziciju zelene energije.

"Potreba Italije za električnom energijom će se skoro udvostručiti do 2050. godine na 583 teravat sata (Twh). Takav podsticaj se ne može jednostavno ispuniti povećanjem kapaciteta obnovljive energije", rekao je ministar Pićeto novinarima.

U svom energetskom i klimatskom planu (PNIEC), desničarska vlada Đorđe Meloni procenjuje da bi nuklearna energija mogla zadovoljiti do 11% domaće potražnje za energijom 2050. godine.

Uprkos zabrani, Italija je zadržala ključnu ekspertizu u sektoru. Državno preduzeće Enel, upravlja nuklearnim elektranama u Španiji i ulaže u projekat razvoja nuklearnog fuzionog reaktora u Sjedinjenim Državama.

"Sigurno postoji interesovanje za proučavanje potencijala nuklearnih tehnologija treće i četvrte generacije, uključujući male modularne reaktore", rekao je direktor mrežnog poslovanja Enela Đani Vitorio Armani.

Uslužni Edison italijanska podružnica francuske nuklearne grupe EDF, nedavno je izrazila interesovanje za izgradnju malog nuklearnog reaktora u Italiji. Ministar Pičeto je rekao da bi SMR-ovi mogli biti uvedeni u Italiji već 2035. godine.

Prema pojedinim studijama usvajanje novih nuklearnih tehnologija u Italiji moglo bi da doda više od 50 milijardi evra ekonomiji zemlje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

15 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

16 h

Podeli: