Svet 0

10.09.2024.

9:57

Dve tehnološke kompanije postale deo elitnog berzanskog indeksa

Američke tehnološke kompanije Del i Palantir postale su deo elitnog njujorškog berzanskog indeksa S&P 500.

Izvor: Tanjug

Dve tehnološke kompanije postale deo elitnog berzanskog indeksa
Shutterstock/Tendo

Podeli:

Da bi bila uključena u indeks, kompanija mora biti registrovana u Sjedinjenim Američkim Državama, njenim akcijama se mora trgovati na američkoj berzi, njena tržišna kapitalizacija mora biti najmanje 18 milijardi dolara, dok kompanija istovremeno mora da bude profitabilna najmanje u poslednja četiri kvartala.

Kao se navodi, Del je poznat po proizvodnji računara i drugih srodnih uređaja, dok se Palantir bavi proizvodnjom softvera za prikupljanje i analizu podataka.

Firma Del je bila deo indeksa S&P 500 od 1996. godine, ali ga je napustila krajem 2013. nakon što je njen osnivač Majkl Del, zajedno sa investicionim fondom Silver lejk, kupio akcije te firme sa berze i preuzeo kompaniju u privatno vlasništvo.

Nakon sprovedenih reformi se Del u 2018. ponovo vratio na berzu.

Palantir je poznat po bliskoj saradnji sa američkim obaveštajnim agencijama i kreira softver koji prati kriminalce koristeći telefonske zapise, fotografije, transfere novca i druge podatke.

Usluge Palantira koristile su CIA, FBI, Pentagon, Imigracioni servis i mnoge druge organizacije, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Generalni direktor i suosnivač Palantira Aleks Karp sam sebe proglašava za američkog patriotu i smatra da korišćenjem tehnologije doprinosi jačanju Zapada.

Palantirova tehnologija je navodno pomogla u pronalaženju Osame bin Ladina pre više od deset godina, a trenutno se koristi za pomoć vojnim operacijama Ukrajine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

12 h

Podeli: