Svet 18

09.09.2024.

11:39

Auto-industrija u ozbiljnoj krizi: Vapaj za pomoć EU

Teška situacija u automobilskoj industriji brine Evropsku komisiju. Stanje u industriji nije "ružičasto" i nema smisla da se ulepšava, rekao je odlazeći komesar za industriju Tjeri Breton.

Izvor: dpa

Auto-industrija u ozbiljnoj krizi: Vapaj za pomoć EU
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Podeli:

Nervoza je velika, što se vidi iz trenutnih dešavanja u nemačkoj auto-industriji. Komesar se osvrnuo na sveobuhvatne planove štednje koje je najavila kompanija Folksvagen (VW).

"Najave o zatvaranju pogona veoma me brinu", istakao je Breton za poslovni list Handelsblat. Neophodno je, dodao je, sačuvati naše (evropsko) znanje, inovativnu snagu i konkurentnost, prenosi dpa.

Breton je tvrdio da je kriza posledica toga što evropski proizvođači ne uspevaju da ubede kupce u prednosti električnih automobila.

Da li će prelazak na e-mobilnost u Evropi biti uspešan, zavisi pre svega od razvoja infrastrukture za napajanje. U ovom segmentu Breton vidi velike nedostatke.

"Javne stanice za punjenje i dalje su koncentrisane uglavnom u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji, gde je gotovo dve trećine svih javnih stanica u Evropskoj uniji", objasnio je.

Suočeni s krizom u VW, političari nemačke vladajuće koalicije traže veću pomoć Brisela.

"Ursula fon der Lajen mora brzo da predstavi ambicioznu industrijsku strategiju koja će ojačati evropsku konkurentnost na međunarodnom nivou", rekao je Lars Klingbajl, lider socijaldemokrata (SPD).

Fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, mora da drži korak sa međunarodnim razvojem i preuzme inicijativu, rekao je za Ziddojče cajtung.

I liberali (FDP) ističu da Komisija ima odgovornost.

"Uzrok ove krize je apsurdna evropska politika koja automobilskim proizvođačima postavlja bezbroj prepreka", rekao je Kristijan Dir, šef poslaničkog kluba liberala.

Država može najbolje pomoći Folksvagenu tako što će osigurati ukidanje pravila voznih parkova. Taj propis stvara ogromnu birokratiju, ali ne smanjuje emisiju ugljen dioksida ni za gram, naveo je Dir.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: