Svet 0

09.09.2024.

9:00

Vreme ističe: Avio-kompanija na ivici opstanka

Avio-kompanija Air Belgium ponovo se nalazi u velikim finansijskim problemima.

Izvor: Avio Press

Vreme ističe: Avio-kompanija na ivici opstanka
Shutterstock/Jaromir Chalabala

Podeli:

Prevoznik iz Belgije ima svega dve nedelje da obezbedi novo finansiranje inače mu preti bankrot.

Nakon godinu dana zaštite od kreditora u sklopu sudske reorganizacije, situacija u Air Belgium i dalje je nepovoljna. Pad prodaje od 40% nakon obustavljanja redovnog putničkog saobraćaja i godišnji gubitak od 22 miliona evra samo su neki od faktora koji su uticali na loše finansijsko stanje Air Belgium, prenosi Avio Press.

Sud u gradu Nivele odobrio je dodatnu zaštitu od kreditora u trajanju od dve nedelje nakon što se pojavio novi zainteresovani investitor koji bi mogao da promeni stanje u avio-kompaniji. Mada je nepoznati investitor spreman da uloži u Air Belgium, on to namerava da učini samo ukoliko valonska vlada, jedan od suvlasnika kompanije, pruži svoju finansijsku podršku, preneo je L’Echo.

Prema novinskom sajtu Lpost, ovaj investitor bi bio spreman da uloži šest miliona evra u zamenu za 75% vlasništva u Air Belgium – pod uslovom da  vlada Valonije plati 10 do 12 miliona evra duga, a da zauzvrat ne dobije nikakve akcije kompanije.

Prema svemu sudeći, podrška vlade će ovoga puta izostati. Ukoliko Air Belgium ne obezbedni novo finansiranje preti mu bankrot.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: