Svet 0

09.09.2024.

13:02

Fič ponovo povisio kreditni rejting Turske

Agencija za kreditni rejting Fitch podigla je u petak dugoročni rejting emitenta u stranoj valuti (IDR) Turske na BB- ​​sa B+.

Izvor: Investitor

Fič ponovo povisio kreditni rejting Turske
Shutterstock/thehakanarslan

Podeli:

Ovo je drugo povećanje turskog kreditnog rejtinga od Fiča (Fitch) u šest meseci.

Fič je saopštio da povećanje odražava ključne pokretače rejtinga i njihovu relativnu težinu, uključujući poboljšane inostrane rezerve, smanjene potencijalne devizne obaveze, kao i očekivanje kombinacije politika, nižu, ali i dalje povišenu inflaciju, niže deficite tekućeg računa i još mnogo toga.

Očekuje se da će inflacija u Turskoj završiti godinu na 43%, što će rezultirati prosečnom inflacijom od 59,5% za 2024. godinu, navodi Fič.

Agencija predviđa da će inflacija u proseku biti 31% sljedeće godine i 21% do kraja 2025. godine, prenosi Investitor.

“S obzirom na i dalje visok projektovani nivo inflacije, prerano ublažavanje monetarne politike ili napuštanje trenutnog pravca politike, što nije naš osnovni scenario, moglo bi ponovo izazvati inflatorne pritiske i posledično makrofinansijsku stabilnost i rizike platnog bilansa”, navodi se u saopštenju.

Fič (Fitch) je podigao rejting Turske na “B+” sa “B” početkom marta i revidirao svoje izglede sa stabilnih na pozitivne, rekavši da taj potez “odražava povećano poverenje u trajnost i delotvornost” politika koje se primenjuju od promene nakon prošlogodišnjih majskih izbora, uključujući veće unapređenje monetarne politike nego što se očekivalo, uz smanjenje makroekonomske i eksterne ranjivosti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: