Svet 2

08.09.2024.

18:24

U Luksemburgu cene 52 odsto iznad proseka EU

Luksemburg ima najviše potrošačke cene među zemljama Evropske unije, i to čak 52 odsto više od proseka EU. Konkretno, obrazovanje je u ovoj zemlji skuplje nego bilo gde drugde u EU, sa 276 odsto iznad proseka.

Izvor: Biznis.rs

U Luksemburgu cene 52 odsto iznad proseka EU
shutterstock, Denys Kurbatov

Podeli:

Ova mala država zapadne Evrope u isto vreme ima najviše prosečne zarade – oko 47,2 evra po satu, te predstavlja centar finansijsko-tehnoloških usluga na Starom kontinentu, prema podacima Eurostata.

Po ovom kriterijumu, Danska je druga sa 42 evra po satu, Norveška treća sa 41,7, a Island četvrti sa 39,5 evra. Nasuprot njima, na dnu lestvice su Bugarska sa prosečnom satnicom od osam evra, zatim Rumunija sa 10,4, Letonija sa 10,7, i Mađarska sa 11 evra po satu.

Na drugom kraju liste po skupoći, Rumunija ima najniže cene u celom evro bloku, sa 46 odsto ispod proseka EU. Ova zemlja, koja se graniči sa Srbijom, ima zdravstvene troškove 70 odsto ispod evropskog proseka, a cene obrazovanja 62 odsto ispod proseka. Međutim, ima i drugi najniži medijalni godišnji prihod po glavi stanovnika, nakon oporezivanja – 6.568 evra.

Zanimljivo je da je druga na listi najskupljih zemalja Irska, država koja je do pre nekoliko decenija smatrana jednom od siromašnijih u zapadnom delu Evrope. Međutim, dosta toga se u međuvremenu promenilo zahvaljujući ekspanziji informaciono-tehnološkog sektora u zemlji i privlačenju velikih multinacionalnih kompanija veoma niskim stopama oprezivanja.

Irska ima cene 45 odsto iznad proseka cele EU.

Na trećem mestu je Danska, sa 43 odsto višim cenama, na četvrtom je Finska sa 28 odsto skupljim proizvodima, a zatim Holandija i Švedska sa po 22 odsto iznad proseka EU.  

Gledajući kompletnu listu zemalja EU, cene imaju tendenciju da budu više u zapadnim zemljama sa većim životnim standardom i višim prihodima.

Relativne prosečne cene su određene valutom potrebnom za kupovinu istog obima proizvoda u različitim zemljama, izračunate na osnovu stvarne individualne potrošnje dobara i usluga i kursa u svakoj zemlji pojedinačno.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: