Svet 2

08.09.2024.

13:42

Sada je definitivno! Brend koji Srbi obožavaju zatvara svoje prodavnice

Modna grupa Esprit, koju mnogi obožavaju do kraja godine zatvara svih 56 poslovnica u Nemačkoj.

Izvor: Fenix magazin

Sada je definitivno! Brend koji Srbi obožavaju zatvara svoje prodavnice
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Podeli:

Oko 1.300 zaposlenih ostaje bez posla. Prava na zaštitni znak za insolventno evropsko preduzeće prodaće se britanskom finansijskom investitoru Alteri.

Iz Esprita nisu želeli da daju informacije otkupnoj ceni. Rečeno je da će se kompanije ugasiti, a proizvodi prodavati u drugim trgovinama.

Alteri ne preuzima operativno poslovanje, odnosno niti poslovnice niti zaposlene. Pozicije u sedištu u Ratingenu biće uklonjene. Potvrdio je to odbor poverilaca sedam insolventnih nemačkih kompanija Esprit.

"Esprit će nastaviti delovati kao robna marka", saopštila je kompanija. Proizvodi pod oznakom Esprita i dalje će se prodavati u Nemačkoj, iako je tačan proces kako će to izgledati, još uvek nejasan. Alteri poseduje i modnu kompaniju CBR Fashion s brendovima Street One i Cecil.

Esprit Europe GmbH i šest drugih kompanija iz modne grupe podneli su zahtev za stečajem u junu. Postupak je započeo 1. avgustu na Okružnom sudu u Düsseldorfu. Esprit Evrope GmbH upravlja Espritom u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Austriji, Skandinaviji, Poljskoj i Velikoj Britaniji. Nabava i prodaja organizirana je u različitim društvima kćerima i podružnicama.

Esprit je zastupljen u oko 40 zemalja sveta. Bankrot ne utiče na poslovanje izvan Evrope. Matična kompanija grupe, Esprit Holding, nalazi se u Hong Kongu. Ipak, Nemačka ostaje najvažnije tržište za kompaniju. Esprit je već podneo zahtev za postupak zaštite za nekoliko nemačkih kompanija 2020. Tada je zatvoreno oko 50 poslovnica i ukinuto oko 1.100 radnih mesta.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: