Svet 0

07.09.2024.

20:55

Maloprodajni gigant odbio ponudu: "Sramno je"

Japanski vlasnik lanca prodavnica 7-Eleven odbio je ponudu za preuzimanje od 38 milijardi dolara od kanadskog rivala Alimentation Couche-Tard, piše Biznis.ba.

Izvor: Poslovni.hr

Maloprodajni gigant odbio ponudu: "Sramno je"
Shutterstock/aijiro

Podeli:

U pismu potencijalnom kupcu, Seven & i Holdings je naveo da je ponuda vlasnika Circle K "grubo" potcijenila kompaniju i da je prepuna regulatornog rizika.

Vlasnik 7-Eleven je, međutim, dodao da ostaje otvoren za pregovore i da je spreman da razmotri bolji predlog. Ako uspe, otkup bi stvorio globalnog maloprodajnog giganta od 100.000 ljudi.

Stiven Dakus, predsednik odbora Seven & i koji razmatra sporazum, rekao je u pismu da je predlog bio "oportunistički tempiran".

Predlog, dodao je Dakus, "grubo potcenjuje" japanskog maloprodajnog giganta i njegov potencijal da stvori veću vrednost za akcionare.

Alimentation Couche-Tard (ACT), sa sedištem u Kvebeku, upravlja sa oko 17.000 prodavnica širom Severne Amerike, Evrope i Azije pod brendovima Circle K i Couche-Tard.

Početna ponuda potencijalnog kupca procenjivala je Seven & i na 14,86 dolara po akciji. To je više od 20% iznad cene akcije pre objavljivanja ponude.

Ponuda je stigla u trenutku kada je japanski jen znatno slabiji od američkog dolara, što čini Seven & i pristupačnijim za strane kupce.

Odbijajući ponudu, Seven & ja je takođe označio "višestruke i značajne izazove" sa kojima će se suočiti američki regulatori konkurencije.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: