Svet 6

07.09.2024.

12:10

Si odlučio da se umeša: "Zapadni proces im je doneo patnju"

Kineski predsednik Si Đinping kritikovao je ulogu zapadnih sila u razvoju Afrike i najavio kineske investicije na tom kontinentu u iznosu od 50 milijardi dolara u naredne tri godine.

Izvor: Capital

Si odlučio da se umeša: "Zapadni proces im je doneo patnju"
EPA-EFE/Sarah Meyssonnier / POOL

Podeli:

Si je tokom obraćanja liderima i predstavnicima oko 50 afričkih zemalja na forumu u Pekingu precizirao da će investicije biti u formi zajmova i direktnih ulaganja, prenosi Capital.

"Zapadni proces modernizacije doneo je duboku patnju mnogim zemljama u razvoju", izjavio je kineski predsednik u uvodnom govoru na forumu.

Si je označio Kinu kao preferiranog razvojnog partnera za Afriku, nakon što su kineske investicije na ovom kontinentu usporene tokom pandemije virusa korona.

Si je rekao da je Kina spremna da radi sa Afrikom u deset partnerskih oblasti, uključujući vojsku, obrazovanje, obuku, trgovinu, razvoj poljoprivrede i obnovljive izvore energije.

On je dodao da bi sve afričke države koje imaju diplomatske veze sa Pekingom trebalo da podignu odnose na nivo "sveobuhvatnog strateškog partnerstva".

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: