Svet 0

07.09.2024.

8:53

Temu i Shein na meti: U planu oštrija kontrola i ukidanje praga za carinjenje pošiljki

Nemački ministar privrede Robert Habek kaže da želi oštriju kontrolu kineskih onlajn-šoping portala Temu i Šajn (Shein), kao i ukidanje praga od 150 evra za carinjenje pošiljki.

Izvor: dpa

Temu i Shein na meti: U planu oštrija kontrola i ukidanje praga za carinjenje pošiljki
Ascannio / Shutterstock.com

Podeli:

Njegovo ministarstvo je već izradilo nacrt akcionog plana za e-trgovinu u koji je agencija dpa imala uvid.

"Svako ko kupuje na internetu mora da računa na bezbedne proizvode. Toksičnim supstancama nema mesta u odeći ili igračkama", rekao je Habek, prenosi dpa.

Uz to, nemačke i evropske firme "ne treba da budu u podređenoj tržišnoj poziciji jer neko drugi zaobilazi propise", dodao je.

Azijske platforme onlajn trgovine robu uglavnom dostavljaju avionom, a kupci na porudžbine do 150 evra ne plaćaju carinu.

Habek je i Evropsku komisiju pozvao da objedini podatke o izigravanju propisa u tom segmentu trgovine.

Temu i Šajn su izuzetno popularni i u Nemačkoj.

Međutim, trgovci, političari i potrošačke organizacije često kritikuju kvalitet proizvoda koji stižu tim kanalima, manjak kontrole i izigravanje propisa za zaštitu konkurentnosti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: