Svet 28

07.09.2024.

7:31

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

Izvor: Tanjug

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?
Masmikha / Shutterstock.com

Podeli:

Ova odluka usledila je nekoliko meseci nakon što je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena potpisala zakonske mere kojima treba da se okonča zavisnost od obogaćenog uranijuma iz Rusije, koja je njegov najveći svetski proizvođač, javlja Rojters.

Tim merama je uvedena zabrana na uvoz ruskog uranijuma i oslobođeno 2,7 milijardi dolara američkih sredstava za finansiranje domaćih projekata proizvodnje uranijuma.

Izvršni direktor kompanije Orano i njihovog ogranka u SAD, Žan-Lik Palajer, kazao je da ta kompanija sada priprema sledeće potrebne korake, uključujući dobijanje američke federalne podrške, kao i licence regulatorne komisije i odobrenje upravnog odbora kompanije.

Pogon će dati više od 300 radnih mesta u Tenesiju, naveli su zvaničnici koji nisu naveli preciznu cenu izgradnje pogona.

Podeli:

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: