Svet 0

06.09.2024.

18:21

Oko za oko... Rusija produžila zabrane i ograničenja

Banka Rusije (BR) je danas produžila ograničenja za podizanje gotovine u stranoj valuti do 9. marta 2025. godine.

Izvor: Tanjug

Oko za oko... Rusija produžila zabrane i ograničenja
Dmitri Kalvan Shutterstock

Podeli:

Do tog datuma fizička lica mogu da podignu iz banke najviše 10.000 dolara ili ekvivalent te sume u evrima.

Korisnici i dalje mogu da podižu preostala sredstva sa deviznih računa i depozita i iznad navedene svote, a ona će im biti isplaćena u rubljama, prenosi Komersant.

Upravni odbor Centralne banke odlučio je takođe da za šest meseci produži zabranu bankama da građanima naplaćuju proviziju prilikom izdavanja valute sa računa ili depozita.

Nerezidentnim pravnim licima u Rusiji se do 9. marta sledeće godine neće izdavati gotovina u američkim dolarima, evrima, funtama sterlinga i japanskim jenima, dok za ostale strane valute nema ograničenja.

Ruska centralna banka je tako još jednom produžila ograničenja koja je prvi put uvela 9. marta 2022. godine.

Guvernerka Banke Rusije Elvira Nabijulina je navela da su ove mere uvedene zbog aktuelnih sankcija protiv Ruske Federacije pošto je ruskim finansijskim institucijama zabranjeno da kupuju gotovinsku valutu zapadnih zemalja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: