Svet 7

07.09.2024.

10:16

Orban u ogromnim problemima, besan je: Gubi popust kod Putina

Malo to u EU ima sluha za mađarske žalopojke. Ustupci koje je Brisel dao Budimpešti trebali su da budu privremeni, a ona ih je obilato iskoristila.

Izvor: Jutarnji list/D.R.

Orban u ogromnim problemima, besan je: Gubi popust kod Putina
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Podeli:

Ministar vanjskih poslova Republike Mađarske Peter Sijarto početkom nedelje tokom boravka u Sankt-Peterburgu u Rusiji rekao je da će Mađari gladovati ako ostanu bez ruske nafte. Međutim, Politiko piše kako sve upućuje da se to ipak neće dogoditi. Prema tvrdnjama Evropske unije, Mađarskoj ne nedostaje nafte. Štaviše, Budimpešti susedi nude još, prenosi Jutarnji list.

Što se onda događa? Mađarski premijer Viktor Orban postupno gubi svoj ruski popust, tvrdi Politiko. Mađarskoj je Evropska unija pre dve godine dopustila da rusku naftu kupuje po cenama koje su bitno niže od tržišnih. Ukrajina je taj aranžman ugrozila kad je u junu ove godine ruskoj energetskoj firmi Lukoil zabranila da svoje proizvode preko njene teritorije šalje u Evropsku uniju.

Odmah su Mađarska i Slovačka rekle da zbog toga neće moći da namire svoje potrebe. Zatim su od Unije zatražile da interveniše. Nekoliko poslednjih nedelja je pokazalo da su ti strahovi bili neosnovani. Podaci analitičarske firme Argus Media kažu da su Mađarska i Slovačka u avgustu zajedno primile 720 hiljada tona sirove nafte. U julu su primile 792 hiljade tona, a u junu 610 hiljada. Evropska komisija je ove nedelje dala sličnu procenu.

Mađarska i Slovačka nisu upale u krizu jer druge ruske energetske firme svoju naftu Evropskoj uniji još uvek mogu da dostavljaju preko Ukrajine. Uz to, Lukoil svoju naftu može da proda posrednicima koji zatim mogu da je prodaju zemljama iz Unije. Konačno, predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ponudio je početkom avgusta premijerima Mađarske i Slovačke Viktoru Orbanu i Robertu Ficu da rusku naftu pribave preko Jadranskog naftovoda.

Politiko navodi da niti jedna od tih alternativa nije jeftina te da bi Orban zbog toga mogao da ima problema.

On je, naime, niske nabavne cene koristio kako bi povećao profite države i mađarskih naftnih kompanija te snizio cene goriva. Uz to, Mađarska je svoje naftne viškove prodavala po nemalim cenama. Ilona Gizinska, stručnjakinja za mađarska pitanja u Centru za istočne studije, varšavskom trustu mozgova, rekla je da je mađarski energetski gigant MOL 2022. zabeležio rekordne profite. Mihajlo Gončar, predsednik kijevskog trusta mozgova CGS Strategy XXI, procenjuje da je Mađarska Lukoilovu naftu kupovala po ceni koja je bila 20 posto niža od tržišne. Gončar je rekao da će sankcije koje je Ukrajina nametnula Lukoilu smanjiti prihode koje ubiru ljudi bliski Orbanu.

Malo to u EU ima sluha za spomenute mađarske žalopojke. Ustupci koji je Brisel dao Budimpešti trebali su da budu privremeni, a ona ih je iskoristila kako bi uvoz ruskog gasa 2022. povećala za 50 posto u odnosu na 2021. godinu te potpisala nove ugovore s ruskom energetskom firmom Gasprom.

"Mađari su imali dovoljno vremena za prilagođavanje. To je sad stvar volje. Mađarska je Mađarskoj na prvom mestu", rekao je jedan evropski diplomata Politiku. Olena Lapenko iz kijevskog trusta mozgova DiXi Group rekla je da Ukrajina postala nestrpljiva te da je odlučila da više ne može da čeka da Mađarska i Slovačka pronađu druge dobavljače energije.

Orban je dugo tvrdio da je njegova bliskost s Kremljom ekonomska datost. Mađarski premijer glasove na izborima izborio je pomoću energetskih subvencija, pristupačnih cena goriva i niskih računa za struju. Međutim, visoka inflacija koja muči Mađarsku - 2023. iznosila je 17,5 posto - neke je Orbanove glasače naterala da preispitaju svoju lojalnost mađarskom premijeru.

Povrh toga, Mađarska Uniji zbog kršenja njenih pravila za postupanje s azilantima duguje 200 miliona. Ako ih uskoro ne uplati na njen račun, Brisel bi joj mogao "sesti" na buduće isplate koje su joj preko potrebne.

Politiko navodi da je ovo jedan od najvećih izazova s kojima se Orban suočio tokom svih svojih mandata na čelu Mađarske.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: