Svet 0

05.09.2024.

19:18

Poslednjih meseci jedna od valuta sa najboljim učinkom

Meksički pezos danas je nakratko probio barijeru od 20 pezosa za dolar pod uticajem nastojanja zemlje da se reformiše pravosudni sistem i ekonomske neizvesnosti u SAD.

Izvor: Tanjug

Poslednjih meseci jedna od valuta sa najboljim učinkom
Shutterstock/rafastockbr

Podeli:

Pezos, koji je do poslednjih meseci bio jedna od svetskih valuta sa najboljim učinkom, prodavan je po ceni od oko 19,98 pezosa za dolar, nakon što je ranije danas oslabio na 20,15 za dolar, a tako nešto nije zabeleženo od oktobra 2022, preneo je Rojters.

Donji dom Kongresa Meksika je dan ranije odobrio kontroverznu reformu pravosuđa, koja bi omogućila izbor svih sudija direktnim glasanjem građana.

To je uznemirilo finansijska tržišta, jer su se investitori zabrinuli za sigurnost svojih investicija u Meksiku u novom sistemu.

Meksički pezos je pretrpeo pad nakon nacionalnih izbora održanih u junu prošle godine, posle kojih je oslabio za oko 17 odsto. Na tim izborima je Morenina Klaudija Šejnbaum postala predsednik, a njena stranka obezbedila većinu u Kongresu.

Pad pezosa usledio je i dan nakon što je stopa otvaranja radnih mesta u SAD pala na najniži nivo od tri i po godine, što sugeriše da tržište rada u zemlji koja je najveći trgovinski partneru Meksika gubi snagu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

21 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: