Svet 0

05.09.2024.

18:14

MMF: Saudijski prihodi od nafte će pasti brže nego što se predviđalo

Prihodi Saudijske Arabije od nafte će u ovoj deceniji pasti bržim tempom nego što se ranije predviđalo, upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF) u svojoj aktuelnoj prognozi.

Izvor: Tanjug

MMF: Saudijski prihodi od nafte će pasti brže nego što se predviđalo
Shutterstock/Thaiview

Podeli:

MMF očekuje da će Saudijska Arabija dostići vrhunac prihoda od nafte u 2026 kada će oni porasti na 783 milijarde saudijskih rijala, odnosno na približno 188,2 milijarde evra, tako da će predstavljati oko 26 odsto saudijskog BDP.

Prema predviđanjima, saudijski prihodi od nafte će od tada postepeno padati da bi u 2029. iznosili oko 186,6 milijardi evra, što je za 4,1 odsto manje u odnosu na prethodne prognoze MMF.

Saudijskoj Arabiji je za uravnotežen budžet potrebno da svetske cene nafte iznose 96 dolara, što je za 23 dolara više od trenutne cene nafte Brent. Ako uzmemo u obzir i planiranu potrošnju državnog fonda Saudijske Arabije, cena nafte u idealnom scenariju treba da bude čak 112 dolara po barelu, smatra Blumberg.

Ključno pitanje za Rijad je kako će trenutna slabost na tržištu nafte uticati na njegove finansije i proizvodnju nafte. MMF predviđa da će proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji ove godine biti devet miliona barela dnevno (bpd), kao i da će porasti na 10,2 miliona bpd u 2026. i 11 miliona bpd u 2029. godini.

Organizacija sa sedištem u Vašingtonu smatra da će prosečna saudijska izvozna cena nafte u 2024. biti 82,5 dolara po barelu i da će do kraja decenije pasti na 70 dolara za barel.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

19 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: