Svet 2

06.09.2024.

8:52

Još jedna evropska država se rešila elektrana na ugalj

Danski Orsted zatvorio je svoju poslednju elektranu na ugalj za kombinovanu proizvodnju toplote i električne energije, Esbjerg Power Station, u zapadnoj Danskoj. Cilj kompanije je da postigne 99% učešća zelene energije do 2025. godine.

Izvor: eKapija

Još jedna evropska država se rešila elektrana na ugalj
Shutterstock/SaskiaAcht

Podeli:

Zatvaranje Esbjerg Power Station eliminisaće oko 500.000 tona godišnje potrošnje uglja, smanjujući emisije ugljen-dioksida za oko 1,2 miliona tona, objavila je kompanija. To je ekvivalentno godišnjim emisijama oko 600.000 automobila na fosilna goriva u EU.

Potpredsednik Ole Tomsen je poručio da zatvaranje poslednje elektrane na ugalj označava kraj jednog poglavlja u zelenoj transformaciji kompanije, prenosi eKapija.

"Verujemo da kao društvo moramo što pre prestati da koristimo gas, naftu i ugalj. Sa zatvaranjem termoelektrane, na dobrom smo putu da postanemo prva velika energetska kompanija koja potpuno transformiše svoju proizvodnju energije sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije", istakao je Tomsen.

Orsted još uvek koristi ugalj kao rezervno gorivo u jedinici 3 termoelektrane Studstrup, dok se veliki silos za drvne pelete obnavlja nakon požara. Orsted očekuje da će silos biti ponovo spreman do kraja 2024. godine, nakon čega kompanija više neće imati niti koristiti ugalj kao rezervno gorivo.

Nekada, Orsted je bio jedna od energetskih kompanija u Evropi koja je najviše zavisila od uglja, ali od 2006. godine značajno smanjuje potrošnju uglja, broj termoelektrana i prelazi na sertifikovanu održivu biomasu umesto uglja. Danas je Orsted jedna od najvećih kompanija za obnovljivu energiju na svetu i globalni lider u vetroelektranama koje se grade na moru.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

23 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: