Svet 3

05.09.2024.

11:31

Kraj jedne ere: Gotovo je – sve su ugasili

Poslednja elektrana na ugalj u Velikoj Britaniji biće zatvorena ovog meseca, okončavajući 140 godina korišćenja tog goriva za proizvodnju električne energije.

Izvor: Beta

Kraj jedne ere: Gotovo je – sve su ugasili
Shutterstock/Anna Vaczi

Podeli:

U Londonu je 1882. godine izgrađena prva elektrana na ugalj na svetu, a Velika Britanija će postati prva zemlja iz Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija (G7) koja će izbaciti ugalj iz proizvodnje struje, piše portal Semafor.

Postrojenje u Notingamširu primilo je poslednju pošiljku goriva u julu, a njeni kotlovi, koji tokom rada dostižu temepraturu od 1.000 stepeni Celzijusa, sada su hladni.

Proces napuštanja uglja u Velikoj Britaniji se brzo odvijao. Ugalj je 1990. godine i dalje bio izvor većine električne energije u zemlji, ali je postepeno zamenjen gasom i obnovljivim izvorima energije.

Svaki od ta dva izvora sada daje oko trećinu električne energije u zemlji, a ostatak se proizvodi iz nuklearne i bioenergije.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: