Svet 2

05.09.2024.

8:05

Bajden sprema blokadu: Otkriven "pakleni plan"

Predsednik SAD Džozef Bajden sprečiće da japanski proizvođač čelika "Nipon stil" (Nippon Steel) kupi američku kompaniju "Ju-Es stil" (US Steel), rekao je Rojtersov izvor.

Izvor: Tanjug

Bajden sprema blokadu: Otkriven "pakleni plan"
EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Podeli:

Taj potez osujetio bi predloženi dogovor o transakciji vrednoj oko 14,9 milijardi dolara, kada se uračuna i preuzimanje duga.

"Ju-Es stil" je takođe upozorio da bi neuspešno spajanje s kompanijom "Nipon stil" ugrozilo hiljade radnih mesta.

Predsednik Bajden je i ranije izražavao zabrinutost zbog dogovora o kupovini 122 godine starog američkog proizvođača čelika, koji je bio vlasnik i železare u Smederevu između 2003. i 2011. godine.

"Ju-Es stil", sa sedištem u Pitsburgu,u Sjedinjenim Američkim Državama, nastao je 1901. godine, spajanjem vodećih čeličana u zemlji, po projektu čuvenog finansijera Džej-Pi Morgana, piše CNN.

Nova kompanija postala je prva na svetu čija je vrednost bila veća od milijardu dolara, a to je tada bilo dvostruko više od celog američkog državnog budžeta te godine.

Vlasnik Endru Karnegi postao je najbogatiji čovek na svetu, a  kompanija"Ju-Es stil" proizvodila je čelik zahvaljujući kome su SAD postale svetska ekonomska velesila, jer su njime gradile solitetere, mostove, brane, pravile automobile i mnogo toga.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: